Labas, aš Kotryna.

Kai kalba pasisuka apie maistą, patenkantį į mano lėkštę, pirmas jam apibūdinti tinkamas žodis turi būti KOKYBĖ. Būtent jos ieškodama, užstrigau ties duona ir vis neradau tokios, kurios ingredientų sąrašas būtų trumpas, o skonis puikus. Buvau daug girdėjusi apie natūralaus raugo (sourdough) duoną, bet pačiai ją kepti atrodė beveik neįmanoma - juk reikia tiek daug laiko, kantrybės, pastangų ir priemonių. Galiausiai pasiryžau pamėginti, kai tarp keturių sienų įkalino karantinas - jau ko ko, bet laiko juk netrūko!

Šiandien drąsiai sakau: sourdough duoną gali kepti kiekvienas. Priemonių reikia minimaliai ir kone visas jau rasite savo namuose. Tiesa, laiko ir kantrybės skirti šiai veiklai reikės - tačiau kur kas mažiau, nei gali pasirodyti.

Kodėl būtent raugo duona?

Visų pirma, ši duona mane sužavėjo savo skoniu, aromatu ir tekstūra. Šviežia raugo duona pasižymi sodriu ir išskirtiniu kvapu, minkštu vidumi ir traškia plutele. Jos skonių paletė kur kas platesnė už mielinės duonos ir išsiskiria lengva, malonia rūgštele.

Kita priežastis - duonos maistingumas ir palankumas sveikatai. Raugu kildinamoje duonoje gausu mineralų ir antioksidantų, o lėtos fermentacijos metu raugo bakterijos apdoroja miltus ir duona tampa lengviau virškinama.

Na ir galiausiai, man labai patinka raugo duonos gamybos procesas. Jis “įžemina”, sukoncentruoja dėmesį, o dirbant su tešla jos pokyčių stebėjimas, minkymas ir lankstymai tampa savotiška malonia meditacija.